匿名
匿名 發問於 政治及管治法律及道德 · 6 年前

店舖盜竊保釋間再犯

上月在超市偷$854 食品,被告店舖盜竊 之後我有睇心理醫生,話我壓力大有DEPRESSION 今日上庭當值律師叩我唔好認罪先.等下次有心理醫生個REPORT 先認加求情,但上完庭當日我又失控地再犯,情形同上次一樣,今次偷左$450 下星期上COURT

之前冇案底,25 YEARS OLD 做護士

1.請問呢次上COURT 會否2單案一同COUNT?

2.會否判監?

3.我應否請律師幫我求情定我自己求情?

感謝!

3 個解答

評分
  • Gary
    Lv 7
    6 年前
    最愛解答

1. No.

2. No - in determining sentencing, the court is responsible to determine the best course of punishment.

In this case, sound like a psychiatric treatment may be better than prison time.

3. You should hire one if you can afford. If what you have said is true and can be substantiated, your lawyer may be able to negotiate a plea bargain of binding over for you.

• 6 年前

唔會同一個court 處理

but 新o個單控方可以借此唔俾你保釋

if 你請律師的話可以幫你解決好多法律程序申請保釋

if 你認罪都可以幫你求情

一般店舖盜竊都只係判罰款or 短期監禁但可援刑

但保釋間再犯判刑可能會比較重 可以會罰款+短期監禁

但你個情況就要睇埋報告先知,

因為有案例寫過if 犯人係因心理病而作出有關盜竊

法庭個態度會係盡量給予治療

最近亦處理過一宗店舖盜竊

當事人過往十幾年有十幾次店舖盜竊案底

但最近一次都唔係判監禁

2015-03-30 11:35:13 補充:

有需要的話可以聯絡我詳談

kwan_f117@yahoo.com.hk

• kc
    Lv 7
    6 年前

我建議你可以去搵律師傾下。

希望幫到你.

還有問題嗎?立即提問即可得到解答。