promotion image of download ymail app
Promoted

為何不斷續擔保?

老友因涉嫌衰+一被捕,落口供後要擔保,之後不斷每個月續保將近半年,一般需要拖幾耐?

佢話根本無同個女仔發生關係,個女仔仲係處。另外個女仔都說無發生關係。是女仔呀媽經社工報警。

在佢落口期間,因佢唔認罪,佢比差佬毆打虐打迫供,眼鏡也打飛,仲揸佢下體,虐待佢,廹佢下跪,佢喺差館裡大嗌救命都冇人理,成身傷痕。個差佬仲同佢講: 你信唔我一鎗打死你?

但佢冇投訴。

佢最擔心唔知會拖幾耐,警例有冇準則大概幾耐先放人或落charge?

更新:

佢第一次續擔保我有陪佢去,多個人多雙眼睇住佢唔好再比差佬打,我問個果個 in-charge既CID(即係打佢果個差佬)佢幾時可以上庭?佢話警察唔會咁隨便去告人,態度仲好客氣,但問佢攞控方口供紙又唔比,就算我老友請左律師又可以做到d乜?

講真,個差佬所作所為仲大鑊過我老友,對薄公堂分分鈡佢要停職受查。

我唔熟法律,我又唔敢叫佢大d差佬:'你有証據咪落charge囉',激嬲左d差佬搞到佢地玩野仲害左佢。

最安全做法係咪陪佢地繼續玩去報到續保?

我老友不合申請法援資格,但又無積蓄,所以依家都未搵律師。

更新 2:

要挑戰差佬及律政,在無律師情況下,佢會不會好危險?

在最保障我老友情況下,邊個方法最好?

更新 3:

佢下次報到已超過半年了,我都想知到大概機會率如何

1. 拖到落charge

2. 拖到咁上下會放人

3. 拖一年二年,繼續咁續保

叧想知,一般差佬告人都係咁拖人?又唔係大案,須唔須要查咁耐?

更新 4:

最後一個問題

如果差佬pass單野比律政司,但証據不足以釘死被告,用公帑開庭䆺完一輪告唔入佢,個官會不會炳律政唔 - 搵夠証據就pass上庭?又或者律政司炳d差佬 - 搵唔夠証據就pass上庭?浪費公帑

更新 5:

意思係咪告唔告係由律政司決定,唔係由差佬決定?

我聽朋友講,有好多case都係捉左在拘留期間已經落charge排期過堂,等咁耐都.....唔知咩事

更新 6:

原諒我問題多多,會不會被補時口供認罪就落charge,唔認就差佬會搜証?所以律師會叫被告唔認先有得打?

如果証據唔夠,律政司會決定告唔告?

更新 7:

Sorry又多個問題,我老友被捕當日肯定個女仔仍是處,若警察當時無同個女驗身証明佢係處,但是半年內女仔識左第個男仔且發生關係。萬一上庭,佢可唔以用警察調查出錯漏引致對佢不公平而推翻/終止䆺訊?

更新 8:

1. 即警方調查程序出錯引致對佢不公平

2. 另一點是警方曾經迫供佢,毆打佢要佢作出不付事實之口供,妨礙司法公正

更新 9:

基於疑點重重,辯方可否要求O.N.E.做bind over?

(唔好誤會,我係唔熟法律,這是上網參巧的)

更新 10:

相信佢唔會承認案情,表面証供亦不足

2 個解答

評分
  • Gary
    Lv 7
    6 年前
    最愛解答

The answer is no - no such guideline exists.

However, the person can choose the following:

a. Refusing bail (in that case, the police must decide if they want to release without bail or move for prosecution immediately); or,

b. Ask a court to issue a writ of Habeas Corpus, based on the bail situation

2014-12-14 04:02:44 補充:

1. There is no such thing as safe. It is only a matter of choices.

2. Somehow when you don't know the procedures.

3. Find a lawyer first.

2014-12-14 17:18:15 補充:

1. No one knows. Police is not obligated to share progress.

2. This is the exact issue - since the case is small, resources are prioritized to major cases.

Let's say your friend is telling the truth. A medical examination of the victim should resolve the case. So there is no need for the rush.

2014-12-15 03:59:18 補充:

Yes and yes.

Also - Department of Justice is an independent department. The Department does not need to listen to the police to charge a person.

2014-12-16 03:43:38 補充:

1. Of course - your understanding is correct.

2. When this happens, it means the police has worked the case for a while.

3. No. A confession can't be the sole evidence. Not admitting is a protection of your rights.

4. No as it will be a waste of time.

2014-12-18 04:19:23 補充:

1. Yes.

2. I will not address the assault issue as it is too remote unless your friend has complained.

3. I am not sure what do you mean by O.N.E. But due to the severity of the offense, binding over is usually not an option.

Usually, dismissal is the proper resolution for injustice.

• Commenter avatar登入以回覆解答
  • 6 年前

首先你老友比警察打果d我唔理,因為其實有冇犯事都唔應該被打,其次係可以就呢件事獨立投訴,亦唔會因為有打過你朋友,佢就變成冇罪.

如果拖左半年都唔落案,即係唔夠料,可以拒絕保釋,同警察講,夠料就直接落案.

• Commenter avatar登入以回覆解答
還有問題嗎?立即提問即可得到解答。