Kimee 發問於 旅遊亞太地區日本 · 9 年前

第一次東京自由行問題(行程)

你好, 本人已經book左3月尾4月頭自由行去東京4日3夜...住新宿...主要想hea下散下心.....最好就啱時間睇到櫻花~ 以下有幾個問題想問: 1) 睇櫻花最好既地方係邊呀? 因為我們時間不多...不可能每個公園都去.....只想知道哪一個地方會有最多的櫻花樹同影相會最靚架? 有人話新宿御園, 有人話靖國神社, 亦有人話上野公園~ 2) 有無什麼地方是每次去東京必到架? 又或者有什麼東西去東京必吃? 3) 除了台場大江戶溫泉物語....仲有無邊一到可以臨時去浸個零鐘溫泉價錢同車費會比較便宜??? 4) 如果想去睇東京天空樹, 因為睇地圖附近又好似無咩特別景點? 那行程安排可以加插在什麼的之前或者之後呢? 5) 東京邊度會有有關於柯南的精品賣??? 最好係公仔 大大大感謝~

4 個解答

評分
  • 9 年前
    最愛解答

1.我講少少啦:上野公園 同新宿御苑 嘅分別就係: 上野公園 嘅櫻花數量多, 但品種較少, 最多係染井吉野 同枝垂櫻 , 呢兩種櫻花都係五瓣嘅櫻花, 開得比較早。呢兩種櫻花亦係全日本種得最多嘅櫻花 , 一般人去睇櫻花係要睇佢地同時開放嘅氣勢, 所以去上野公園就最好喇。 而新宿御苑 嘅櫻花品種比較多, 有好多櫻花都係重瓣, 即係每朵花都有八瓣到幾十瓣花瓣, 所以比較遲開, 你去到可能沒有很多開了的, 如果天氣暖, 就會早啲開。

其實你可以去幾個公園睇嘅 。

上野公園, 新宿御苑,千鳥ケ淵水上公園, 隅田公園, 井の頭公園 都係東京嘅賞櫻名所。 你睇下面個網就知道邊啲地方有櫻花睇, 去年嘅開花情形同點樣去。

http://www.rurubu.com/season/spring/sakura/list.as...

新宿御苑,千鳥ケ淵水上公園, 隅田公園同靖國神社 都有夜櫻 睇嘅,

2012-01-27 13:36:57 補充:

對唔住, 我都唔知點解會隔到咁開。

• 9 年前

1. 其實各有各好,沒有說哪個地方最漂亮,你所說的三個地方都是賞櫻名所,最好都去吧

2. 沒有所謂必到的,每個人的興趣都不同,如果喜歡購物就例牌新宿涉谷,喜歡動漫就秋葉原等等

3. 推薦在EURASIA,地點就在迪士尼旁邊,如果會去迪士尼就好順路

http://www.my-spa.jp/ch/index.html

• 匿名
    9 年前

這個比價網 你看看 沒有訂房功能喔

「玩很大全球訂房比價網』APP由WowBooking.com製作,協助您輕鬆地即時同步搜尋來自所有大型旅遊網站的酒店空房及其價格,迅速在全球150個知名訂房網站、超過220個國家和地區中,找出最低旅館房價及最便便宜機票。 您再也無需一間間旅網慢慢比較,所有最好的全球性旅網一次搜尋全部到位!只要您有住宿、訂房、機票、自助旅行、便宜機票、旅遊規劃、背包之旅規劃、旅行社、民宿旅遊資訊及比價需求,能一次滿足你的所有需求。 透過玩很大wowbooking全球比價訂房網APP,您可選擇直接從酒店預訂,或從您喜愛的旅遊網站預訂,本APP幫您即時找到特價便宜酒店,在上百間您喜愛的頂級旅遊網站中,快速挑選並完成價格、房型皆讓您滿意的訂房計畫! 無論您身在何處,我們提供虛擬之旅可以看到的您的目的地周邊酒店、餐館和更多的旅遊資訊,並快速便捷的與你的社群結合,只要一個按鍵馬上分享您的旅行計畫,並提供30種國際語言介面適用120種貨幣交易。 我們搜尋的訂房資料全來自Hotelclub、ratestogo、 Hotels、Travelocity、Expedia、Booking、攜程網..等全球150個知名頂級旅遊網站的酒店詳情、空房情況、客房報價和稅費,只需搜尋一次就能得到全部結果您可放心瀏覽這些僅根據實際住宿者提供的真實評價™(已驗證評論),並享有這些安全性完善旅網的訂房服務!

參考資料: http://www.wowbooking.com/

• 匿名
    9 年前

我答你二同五啦,其實秋葉原係好多人都會去ge地方,你講得出ge電器,動漫周邊商品都可以買到,買柯南精品 都唔成問題!新宿去秋葉原可以撘中央線(快速)(東京方向), 去到御茶之水之後轉中央.總武緩行線(千葉方向) 一個站就到。其實壽司同拉面已經夠食,隨便一間已經好好食。我有一間牛肉店(新宿)想介紹,我po張圖你就明,希望你玩得好心啲啦

2012-01-29 19:45:18 補充:

新宿站,去三越係東口,另一個方向(掉轉),出左京王停車場,見到之後對面會有間KFC,過馬路去反kfc個條路入去街口過左會有一間機鋪,過左就會見到有個位有樓梯可以上同落,好似係二樓

2012-01-29 19:51:19 補充:

http://www.facebook.com/index.php?lh=Ac-IImhqaYgIN...

還有問題嗎?立即提問即可得到解答。