雞Tom 發問於 商業及金融投資 · 10 年前

買 IBOND + 應5應該買 1問

我已經有銀行AC 係交通銀行的 應該係普通既存款

1假如我想用1萬蚊買IBOND 應該要點做??

程序係?

2.其次 我而家手頭上有8千9人民幣左右 睇番YAHOO 既匯率

其實已經有過萬蚊既 HKD$

我應5應該將呢D 人仔$ 轉做 HKD 買IBOND??

有D學者計埋 手續費.時間之類 其實實際回報5太高. 情願炒人仔

我自己都有讀ECON 要考慮呢D因素. 其實回報都係1般.

而且FAKE死3年5可以拎番+ 5知通脹率會5會KEEP住係咁升.

有無人可以俾D意見我?

更新:

我剛剛完成AL

成績 FULL CERT 但入5到大學....呢排都好灰.

中化 ECON D

UE 中史 E

估5到UE 俾我奇蹟合格... (因為作文離題了- -) FUFDE =E

本身想REPEAT 而家可能會轉讀ASSO

無論係DEGREE 或者ASSO 既話 我都諗住讀ACC

成為會計C 係我自小既夢想. 唉~ 無奈英文屎..

更新 2:

就其實係咁

自己早就已經轉左部份$ 做人民$

知道有升值空間.

以我印象..兌換分左幾次

YAHOO

分別由1:1.17(5記得)

1.18(5記得)

1.19(係銀行轉2千蚊) (YAHOO 係1.18)

而家共有 8千9 人仔

而家既比率係 1:1.2037

其實扣番手續費之類.. HK通脹又5係1定升

IBOND 其實係米1種好既投資..真係5G~

但相反中國而家個勢強勁

而且要對抗中國通脹既話.. 升值1定係避不了.

所以其實轉人仔都係好事,,,

應該點簡好?

4 個解答

評分
  • 10 年前
    最愛解答

IBOND 應唔應該買, 可以先看看以下文章, 再作定論:政府iBond vs 定期存款理財多面睇 李兆波

http://hk.biz.yahoo.com/110707/366/47yh7.html

• 10 年前

我寧願買sasa股票仲好, 回報高好多. 我自己都有買.

• 10 年前

IBOND 債券的一種, 回報約有 5%,

如果想投資, 其實揀選股票 / IPO 等等, 比IBOND更穩妥

而且有先例, 鎖定目標, 回報自然相當理想

以下經驗一談:

雨潤食品(1068) 招股價 : $3.7

本月價格: $25.7 有 594% 的升幅

如果有心投資食品種類, 可以cashcome3388@Yahoo.COM.Hk

• 10 年前

hello Tom,

我見你三月份時曾經問過讀書既問題,可唔可以先講下你而家既讀書方向先? 因為好有可能會影響你既投資方向。thanks。

anita

2011-07-10 23:27:19 補充:

其實我認為IBOND 係政府出黎比D年紀較大,不懂投資增值既年長人仕抗通賬用。

因為其中本金成份係保証既,而且有連繫到通脹既利息。幾乎係零風險。

如果你比較年輕,有能力及知識去作其他較高增值既投資,可能唔係咁適合。

BTW,我之前係做會計架。而且有幾個FD 都係做緊會計,同開會計師樓。

如果你既夢想係做會計師,睇下有無咩我可以同你分享下。=)

GOOD LUCK!!

2011-07-10 23:29:39 補充:

我都幾認同人民幣會升值,但你記住每次買賣時間同匯款唔好太近會比較好。

還有問題嗎?立即提問即可得到解答。