iPhone 4 問題 (20點

我想問下如果要買iPhone 4 既話呢

1. 係咪直接去豐澤或者百老匯買就得啦?

2. 但點解我睇人地話要入台先用到部iPhone? (入咩台-_-!?)

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qi...

3. 我又睇到人地話部iPhone可能會有sim lock??

4. 如果用 NWMOBILE ((<--台名))(姐係電訊數碼))會唔會被lock??

5. last問題::如果買到部iPhone 4 跟住入自己既sim卡就用得??

I`m iPhone痴-_-

thxxxxxxxxxxx!

更新:

本身係用CSL既..

不過係冇上台既lo

姐係儲值卡

唔知會唔會有"細細張既sim卡"呢,,?

更新 2:

姐係買左部iPhone之後入張"細細既sim卡"就用到喇..?

"細細既sim卡"去CSL(one2free)拎就有喇..?

更新 3:

補充補充~`

6. iPhone 4 可唔可以入歌架?.?d歌洗唔洗錢架?入自己d歌得唔得??

7. iPhone 4 既上網可唔可以用於電腦!?

8. iPhone 4 既應用程式係起電腦下載定係部 iPhone 4 下載?

9. 下載左既應用程式係咪會佔左 iPhone 4 既容量?

10. iPhone 4 可唔可以睇YouTube ?

11. iPhone 4 既遊戲洗唔洗錢??

12.邊度有得買 iPhone 4 既保護貼,保護套,殼?

13.咩野係流量??上網係咪會用到流量?流量又係點計?如果有200MB流量可以用幾耐!?

THX~~!

by i瘋 白痴.x)

更新 4:

咩話!?

玩GAME都會用到流量!?

更新 5:

-____________________-"

咁如果用無限流量果d會唔會好d?

更新 6:

iPhone4 玩唔玩到facebook入面d game??

3 個解答

評分
    Lv 7
    1 十年前
    最愛解答

我想問下如果要買iPhone 4 既話呢

1. 係咪直接去豐澤或者百老匯買就得啦?>>>>>> 佢地間唔中都有現貨,不過唔會只剩賣部電話,要你買埋佢個 d 所為 package,有保護貼,殼之類,屈多你幾舊水。

2. 但點解我睇人地話要入台先用到部iPhone? (入咩台-_-!?)

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qi... 當你第一次用個時,佢要你要駁好已裝上 itune 既電腦去啟動部電話。當然你最好已經插住你想要個張sim卡,因為每部 iphone都有一個位置去記錄你部電話屬於邊個台 (電訊業者),要更改呢個設定,只能要重裝系統時再插入其他sim card改動。

正常黎講係無影響。不過出廠個時,電話已預儲果個地區既電話台 (CarrierBundle),如果本身咁橋係無,你部電話就會用唔到。所以以防萬一,啟動時最好插住你想要個張sim卡

3. 我又睇到人地話部iPhone可能會有sim lock??>>>>> sim lock 指,電話本身已能用於特定台 sim card。香港版本係無呢回事。

4. 如果用 NWMOBILE ((<--台名))(姐係電訊數碼))會唔會被lock??

>>>>> 唔會。最多用唔到

5. last問題::如果買到部iPhone 4 跟住入自己既sim卡就用得??>>>>> iphone 4 要使用 micro-sim。你事前要準備。儲值卡係無micro-sim 的。

本身係用CSL既..

不過係冇上台既lo

姐係儲值卡

唔知會唔會有"細細張既sim卡"呢,,? >>>>>> 儲值卡係無micro-sim 的。2010-10-06 16:25:57 補充 姐係買左部iPhone之後入張"細細既sim卡"就用到喇..?

"細細既sim卡"去CSL(one2free)拎就有喇..? >>>>>> 如果你個張係上台卡,可以去門市度玩,即時可以轉到,第一次唔使錢

2010-10-08 21:25:36 補充:

6. iPhone 4 可唔可以入歌架?.?d歌洗唔洗錢架?入自己d歌得唔得??

>>>>> 可以入歌。你電腦有咩歌就入咩歌。你無個 d 歌想買當然要俾錢

7. iPhone 4 既上網可唔可以用於電腦!?

>>>>> 可以。經 internet tethering 功能

8. iPhone 4 既應用程式係起電腦下載定係部 iPhone 4 下載?

>>>>> 兩者都得,電腦就要使用 itunes

9. 下載左既應用程式係咪會佔左 iPhone 4 既容量?

>>>>>> 電話直接下載的話,安裝完後原本個file會delete,但當然你安裝落電話後,個 app 亦會計電話儲存量。

2010-10-08 21:25:50 補充:

10. iPhone 4 可唔可以睇YouTube ?

>>>>>> 可以。但youtube hd只能以 wifi 睇到。如果想以 3g 睇 youtune hd 就需要破解。唔破解,但有想睇到 youtune hd,但數碼 x 有呢個服務,要另外俾錢的

11. iPhone 4 既遊戲洗唔洗錢??

>>>>> 有分俾錢同免費。免費大部份都只係試玩,得幾關你過癮下。想玩多d 就要俾錢啦

12.邊度有得買 iPhone 4 既保護貼,保護套,殼?

>>>>> 邊到都有得買啦,先達, yahoo 拍賣

2010-10-08 21:26:01 補充:

13.咩野係流量??上網係咪會用到流量?流量又係點計?如果有200MB流量可以用幾耐!?

>>>>> 流量咪指數據流量囉,上網點解唔用唔到流量?你宜家係電腦度上網都有流量,不過宜家電腦上網係無限數據流量使用咁解。流量係計你部電話要睇幾多野。一頁yahoo 網頁都 500KB。200MB 等於可以睇到4000頁。即係一日睇13-14頁度。重未計你其他玩 app 要用既流量,好快爆

2010-10-09 01:13:03 補充:

咩話!?

玩GAME都會用到流量!?

>>>>> 講你又唔信,下下計住咁cheap,你買來做乜

2010-10-10 20:30:20 補充:

咁如果用無限流量果d會唔會好d?

>>>> 你鍾意啦。好似我咁買 左幾部 iphone 4 自用,我又唔上網唔打機,電話用2G 卡。乜都唔做。剩係買部鬧鐘用。

2010-10-10 20:30:35 補充:

>>>> 唔得

• Lee
    Lv 7
    1 十年前

1.市面根本無現貨,最好係去apple.com定,送埋到府上,又可碌卡

2.iphone4張卡細o的。你可以將舊卡剪細可用,冇問題

3.香港行貨機全部冇SIM lock,水貨機有SIM LOCK,有LOCK即係唔可以是但插張sim卡打電話,一定要用某電話公司。呢個可以用JB解決。

4.應該唔會,佢lock你部機做乜??同自己倒米??

5.得。2g/3g都得。但係要剪卡。差不多剪到個手指位。15x12mm。呢度有教http://microsim-shop.com/making-your-own-microsim....

• 1 十年前

1. 得, 佢地有貨咪買得囉

2. iphone4 張電話咭唔係平時用開嗰啲sim card, 細張好多, 唔知你本身個電訊服務供應商有無出iphone4既咭, 大行, 如CSL, PCCS, 3等就一定有啦...

3. 部部機都可以lock架啦, 你自己set既啫

4. 邊個會lock你啫??? 你俾錢上台, 除非你無交錢, 又幾次入錯密碼先會lock機啫...

5. 如上第2題, 你要去番你個台, 叫佢地出番張iphone咭俾你囉, 咁你原來張sim card就會癈左, 就如你唔見左個電話或者張sim card壞左, 叫電訊商出過張新咭俾你咁囉

2010-10-06 15:42:14 補充:

仲有係, 你原來個電話plan, 係咪3G, 有無上網先? 如果無, 咁你有部iphone都浪費部電話啦, 你要上個plan有上網先可以 fully use部機既functions

資料來源: 用緊iphone4, 係簽新約出機, 所以要出過張新電話咭; 另外公司有同事直接同apple訂, 要去one2free出過張新咭插落去先用到新機!!
還有問題嗎?立即提問即可得到解答。