匿名
匿名 發問於 政治及管治法律及道德 · 1 十年前

多少歲才可不受控於父母?

我今年十六歲, 我爸爸要我出國讀書, 但我唔想去, 我有冇權唔出國讀書?

更新:

傾我又傾過.. 點都好啦, 我咩方法都試過佢都係要我出國讀書..

唔好同我講叫我順從果D廢話, 我話唔去就唔去, 不過如果我走左,

佢報警.. 未夠十八歲既我會點樣? 我有咩方法可以阻止到佢送我出國讀書?

5 個解答

評分
  • ?
    Lv 7
    1 十年前
    最愛解答

tell your father: " stop waste money, or try to make face for himself in front of relatives or friends, i am not school smart guy, if i screw my life in the future, i will not blame any of you."

you do not need to run away from home, if you don't want to go, nobody can make you go. all you do is tell the Ebassy officer your father force you to go, not from your will to study over broad. they will not give you visa. then you will never leave HK.

PS. if i am your father, i will left you alone, your future, you life, !

• 1 十年前

同道理 你有權唔出國讀書 同樣你爸都有權經濟同物質封鎖你

• 1 十年前

你應在父母的角度想想

有個爸爸那麼好

出錢讓你到外國讀書

很多人也想

可能你怕外面的世界不認識

可能你怕沒有新朋友

可能你不能忘掉原來地方的一切

但你可以假期

回原來地方見你想的一切

你可以在外國有更好朋友

你在外耐了就認識外面的世界

你不想出國的話,你可跟父母解釋.

資料來源: 個人意見
  • 1 十年前

問題不在於幾歲才可以不受控於父母..你已經16歲.你要是1哭2鬧3上吊.誰也逼不了你

我不太了解你的家庭狀況(可能爸爸比較嚴厲)...,,你不想出去.爸爸也有他為你好的想法.意見相阻的時候.就可以坐在一起討論.提議你除了說不想去的原因.也提出在這裡的發展方向~~~希望可以幫到你

• 你覺得這個解答怎樣?你可以登入投選解答。
  • 1 十年前

每個人都有自己選擇既權力 冇人可以迫你做d唔想做既野

你有自由去選擇出唔出國讀書...

其實你呀爸叫你出國都應該係為你好

想你體驗多d

資料來源:
還有問題嗎?立即提問即可得到解答。