匿名
匿名 發問於 家庭及人際關係單身及約會 · 1 十年前

是否愛的感覺?感情可否重來?

男女之間做好朋友,不知道當中會唔會同同性做朋友唔同?

我同一個男仔做左好朋友

之後我地由朋友做到情侶

不過,之後佢覺得大家唔適合,好多都唔夾

令佢唔覺得是拍緊拖!!@@所以分開。

佢解釋,大家唔夾令佢懷疑自己是否鐘意我,

一開始又好肯定自己的心意,我感覺到,

我係佢第一個女朋友,

但佢話D感覺好似冇左。。。

我地日日都見,同一齊返學

朋友也一樣。

佢覺得已經冇左之前對我的果種感覺

我地之間也冇好好溝通,所以熱戀期之後好多問題出現

佢覺得感覺冇左,做番好朋友好D

但我已經投入左,好愛佢,請問我可以點做?

我冇怪佢,佢都掙扎過,好內疚

不過,感覺點解會冇左><?

更新:

我地冇第三者,吵架都是一些小事

而且佢好就我,但有心事唔會同我講。。。

想想之前,佢掙扎的時候,我都知道佢好苦惱,好唔開心

但感情好難控制,我愛佢

但只有用朋友的身份

佢知道我現在都鐘意佢。。。

不過我唔可以勉強佢

我同佢是無奈的感情。。。唉。。。

我可以做什麼???

更新 2:

冷淡期?我都希望是。。。

不過,佢已經同我分開左。。。><

佢連自己愛唔愛我都搞唔清楚

只係話冇左FEEL

哭哭哭。。。

更新 3:

ming

同佢只是開始左好少時間...

冇心裡準備 AR...

而且佢都好正經GE~~

更新 4:

mrschin

多謝你

真的是痛苦及無奈

但這是事實

或者, 一切順其自然

我的人生還有很多的路!

煩惱的是, 我不可以立刻放下

仍希望可以與他再在一起...

我可以做什麼?

4 個解答

評分
  • 1 十年前
    最愛解答

喺呢件事當中, 你睇到啲咩呢? 我只係睇到無奈同埋痛苦...無奈嘅係一個明明係鐘意你嘅人, 突然間覺得唔鐘意你, 痛苦就係, 你仲好鐘意佢...

愛情路上, 無話平平坦坦, 俾人大團圓咁幸運的...遇到呢啲情況, 除咗認命之外, 實在無計可施...

認命唔代表認輸, 感情無輸嬴之分, 但我們要學習的是, 如何接受現實, 面對現實...有些人常說不甘心, 但當別人已經對你沒有感覺的時候, 任你如何努力, 如何不甘, 也改變不了的...反之然學習如何放下才是學問...

要放低, 很難嗎? 是的, 是難的, 從來無人話容易, 但你只要諗...我的人生還有很長的路, 可能他只是我生命中的一個過客, 與他在一起的時光, 我會很珍惜, 但並不代表我要一直留戀他, 因為在他的路上, 他已經決定了沒有我, 我又何必站在路中心停下來呢? 人要不斷的向前行, 你會發覺當你放低了之後, 你的生命中又會有再多一些人加入同你一齊行, 有可能係朋友, 家人, 又甚至乎是另一個他...who knows? 只要相信前面的一切會更加美好, 你便可以踏出這重要的一歩的.

• 1 十年前

講真..你地係咪扑左先..??應該有趣味既性生活..一味kiss.拖下係唔得架..要愛撫..make love..男人先會記住你..

• 匿名
    1 十年前

其實你地呢個年紀,真係成日會吾明自己唸緊咩.

我前排都係甘,

完全以為自己好愛個男仔,

但過左兩丶三個月,

突然吾愛佢,

個時我真係好迷茫,

你個好朋友可能都係甘.

後尾,個男仔成日打過尼問功課,

我都吾理佢,

現在,我地做返好朋友.

但我有時都係到唸我到底個時係吾係愛佢...

我認為你地都係做返好朋友先,

因為你可能並吾係真正愛佢,

而且甘對你個好朋友都好.

如果你仲有問題,可以隨時問我.

雖然我只係一個小六學生,但我都經歷過好多架(苦笑)

仲有最後一點要補充,就係......

記得吾好成日掛住唸呢D野,比心機讀書牙!!!(學牙媽)

一句講晒「祝你早日解决到你既問題~」

^ ^

2009-05-04 18:00:18 補充:

失戀係人人都要經歷既野.冇人係可以立刻放下架,或者你可以培養多D興趣,令自己可以忙D,甘就冇甘多時間唸住佢...

• 1 十年前

通常我會叫呢個時期做冷淡期,通常熱戀過後就會有冷淡,你同佢溝通多D,兩個人相處溝通係好重要,溝通係可以彼此了解!

加油!努力!

還有問題嗎?立即提問即可得到解答。