急!!!姓”陳”的陳的英文會不會是”CHIN”??

我早兩日去銀行入數

我要入380蚊比人

我淨系知道銀行持有人姓陳

甘我入左啦..個銀行職員話要全名

我話吾知道,,淨系知道果個人姓陳

跟住個職員話入錯左吾負責,甘我問::果個銀行戶口持有人系咪姓陳??"

個職員話::系!不過吾系Chan,系Chin果個陳

甘我都覺得好奇怪啦..但系佢當時好肯定甘答我系陳

各位,,"陳"有冇可能英文系"CHIN"??

而果位職員當時系因為睇到個果個人中文名真系姓陳..定系點??

5 個解答

評分
  • LAM
    Lv 5
    1 十年前
    最愛解答

「陳」 = CHAN

CHEN (內地人)

「陳chin」 = 新竹客語

http://tw-pinyin.taiwantp.net/RR-03.htm

*** 用鍵盤按 [cTRL F] 在格內輸入 [ 陳chin ] , 便看到結果 . ***

2008-05-23 15:39:17 補充:

*** 用鍵盤按 [CTRL + F] 在格內輸入 [ 陳Chin ] , 便看到結果 . ***

2008-05-23 15:41:55 補充:

CHAN = 英文拼音.

CHEN = 才是係國語拼音

CHIN = 新竹客語拼音

• 5 年前

日語 : chin = 陳   チンさん

• Fanny
    Lv 7
    1 十年前

我自己都係姓陳,

就從未睇過Chin係陳字,

陳字譯音最普遍係香港人的 Chan,

大陸人用的 Chen 或 Zhen.

Chin 應該係姓錢.

希望幫到你

資料來源: 個人意見
  • 1 十年前

各位,,"陳"有冇可能英文系"CHIN"??

而果位職員當時系因為睇到個果個人中文名真系姓陳..定系點??

陳:普:chen(第二聲)(臣)

粵:tsan(塵)

簡:陈

英:我friend姓"陳",英:Chan

資料來源: me
  • 你覺得這個解答怎樣?你可以登入投選解答。
  • 1 十年前

國語拼音的"陳"係CHIN嫁

我識個人姓"吳"佢英文係WU...都係國語拼音

有D人係用國語拼音嫁

還有問題嗎?立即提問即可得到解答。