香港神託會培基書院Stewards Pooi Kei College

我今年9月會讀香港神託會培基書院 (沙田果間)..

我上網睇過,,

一D就話呢間學校好好,

一D就話呢間學校差到乜咁 =_=

其實係點架??

另外`

分班試果度`

考完係唔係會分精英班架??

我對呢間學校既認識真係唔深...

所以希望讀緊SPKC既同學可以幫ah我 ^^"

thx !!!!

--

p.s.

希望所有回答者都唔好Copy其他人既說話...

我唔係睇你答得長定短,

我係想要實際D既答案 =_+

8 個解答

評分
  • 1 十年前
    最愛解答

我個frd係依間讀

校風好好/ 成績亦唔差

欠3次工課就收worning

5次就缺點...-,-

大部份d老師都好賤格

做錯少少野又會記野, 好煩

總之係好嚴.. 中英數其中1科唔pass就要試升

不過, 上堂都上到... 唔會話好嘈

做好就得..!

班方面:

joy,peace=勁

hope,grace= okay

love,faith=差

資料來源: 我, ,,
  • 4 年前

每年不同精英班的

• 4 年前

我個frd係依間讀

校風好好/ 成績亦唔差

欠3次工課就收worning

5次就缺點...-,-

大部份d老師都好賤格

做錯少少野又會記野, 好煩

總之係好嚴.. 中英數其中1科唔pass就要試升

不過, 上堂都上到... 唔會話好嘈

做好就得..! 👍👍👍

• 4 年前

faith

• 你覺得這個解答怎樣?你可以登入投選解答。
  • 1 十年前

我聽我d fd 話..

佢地散到上唔到堂ga bor@@

資料來源: my fd.
  • 1 十年前

其實我覺得le 間學校都幾好嫁

我相信間間學校都會有d唔好既學生既

但係我覺得le 間學校既學生既操行都可以接受既

而且...有d老師真係好好人嫁~

好似我咁,,, 我同我既老師玩得好埋, 覺得真係好開心

而且,,, 以新校黎講, 環境唔錯, 算係一個好既學校環境

而分班試......

對中1黎講真係幾重要嫁

入到好班,,, 自然機會大, 同埋唔會比人睇唔起

而我... 中1 呢就入左最差果班/// 成日都比人話

靠自己既努力... 考到全級25以內

所以,,, 我就話

入到咩班都唔好咁介意

靠自己努力就最緊要!!

資料來源: myself
  • 1 十年前

基本上好既老師可以好好.....

但係好老師係學校既好少數

教書係完全唔悶

上堂既氣氛好好......

落堂自己再睇返書講既野

就會發現同個老師講既係一樣

但係唔好過D就.......

一係悶到你死.

一係就搞D 爛gag

一係就扮正義

你都入左黎啦

知咁多都冇乜用嫁喇

自己到時入都左睇都未算遲

• 1 十年前

上堂態度唔錯(聽到書)

對於分班:

應該係會有5班如下:

Joy Love Faith Grace Peace

其中Joy&Peace英文係勁o的(le 2班就係精英班)

資料來源: myself
還有問題嗎?立即提問即可得到解答。