? 發問於 社會科學心理學 · 1 十年前

如何能把"抽離"的人格革除?

我是第五型人格,我發覺這種性格得影響我日常社交,

我是剛出來工作的,我不想長又給這生格影響!

更新:

那麼,我在社交上應注意什麼?

1 個解答

評分
  • 1 十年前
    最愛解答

我認為不需改變你抽離的性格,

如果被迫改變, 會變得好辛苦, 也不能長期實行...

如果硬迫自己這樣做, 我怕你內心會積存更多憤怒!!

可不可以這樣,

當你面對的環境是需要社交時,

你去社交, 而內心維持旁觀者及抽離的態度...

如此, 不會給人太冷漠的感覺,

又能應付...

投入畢竟對一個5號來說, 太危險了...

又或者在確定環境或某些特人物可靠後, 才嘗試投入...

希望建議對你有用...

2007-07-07 13:00:17 補充:

我見過一個5號牧師, 上帝大大改變佢, 佢曾經見證自己和妻子一同為一些要離婚的夫婦流淚,最後呢對夫婦因為佢地既眼淚, 而改變了離婚的局面,咁即係佢係當中都投入緊感情啦,我不知道佢有沒有完全革除抽離的性格,我想很難吧...這個已是少有的例子了...

2007-07-09 23:41:39 補充:

我想,你首先去觀察一下或理解一般人的想法先吧。因為你和他們的需要是有一點不同吧。你要空間, 而佢地有d人鐘意好close架。只要唔太影響別人之下, 你咪做返自己囉!因為我唔知你既情形,所以都係好general咁講下,做一般人做的野吧:見到人打招呼囉, 微笑囉, 同人講下笑囉,公司就講公司話題, 咩場合又講返果d話題囉(廢話?)(我意思係: 呢d咁行既野, 有時都要做下...你隔離d人都係做呢d之嘛)

2007-07-09 23:42:12 補充:

(點解人際有困難, 太cool? say no say得太多? 定逃避社交?)又唔使做yes man既, 如果真係唔ok, 就say no啦,不過態度要溫和而肯定,大多數人都會易接受。如果有d人唔接受你有時會say no唔使理佢地,你討好唔曬所有人架,果d人你有得佢啦! 你做到呢度都好ok架喇。溫和而肯定...試試吧! 我唔知這些方法對你是否有用?

還有問題嗎?立即提問即可得到解答。