做男仔會蝕底的事情(最佳答案40分)

請寫出所有你覺得做男仔會蝕底的事情。

不要局限於男女感情關係,所有牽涉到日常生活的,都可以寫出來。

最好要寫出原因,答得愈多有理據的point,和解釋得愈詳盡的,我會給予最佳答案(40分)

用心答喔!

更新:

評論(part 1):

首先多謝各位發言,我會對每位作答者給評語…後答者重覆先答者觀點,觀點不被認同(我會解釋)不計。

comotive007:不詳盡,觀點我不認同。

pearl:觀點我不認同,付出與否是隨自己心意,不是為別人。

sze_176:(列8點 / 5點有效)。觀點普遍不錯。不算蝕底項目:「男仔開車門給女」﹑「男仔要有車牌」(純粹個人選擇)。「養女仔過世」不認同,守舊思想。

lkwiinng:(列6點 / 4點有效)。有詳盡解釋,好。不認同項目:(1)男仔都可以做facial只不過你過唔到別人眼光。(6)男仔都可以著得花一點又有型格。

更新 2:

評論(part 2):

josephlam1888:不認同。呢個世界都有很多鹹濕女經理和變態男經理。

☻ lamhei. :無問題,蝕底咩?

iamkinky1021:(列7點 / 3點有效) Good Point:(3)(5)(7 - 解釋得很好)。重覆前答者觀點:(1)(2)(4)(6 - 照顧屋企好蝕底咩?)

更新 3:

評論(part 3):

mandycat:(列14點 / 5點有效) 無分點,很難閱讀。Good Point:(男仔要呢埋自卑) (買避孕套) (父親節無人記得) (男仔著背心vs女仔著low cut) (男仔睇女仔vs女仔睇男仔) 不認同項目:(男人比禮金等等 - 結婚男女雙方都要預咗啦,離婚都要預咗比贍養費啦) (男人不容易搵工 - 能力問題居多) 重覆前答者觀點:(要有風度) (男仔比錢埋單) (男仔搵錢多過女仔) (搬嘢) (女人嗌交著數) (男仔比家用) (身高)

更新 4:

評論(part 4):

┌→◆°S●Ÿᆠ豉油※ :(列10點 / 3點有效) Good point:(6)(9)(10)講得好好。不認同項目:(2 – 能力問題居多) (5 – 你有權唔俾女仔錢) 重覆前答者觀點:(1) (3)(4)(7)(8)

sonia3292:(列18點 / 7點有效) 不認同項目:(3)(4)(10)(14)男仔和女仔都一樣會發生。重覆前答者觀點:(9)(11)(12)(13)。重覆自己觀點(包括意思上):(16)(17)(18)

8 個解答

評分
  • 蛙人
    Lv 6
    1 十年前
    最愛解答

1.沒得扮靚,唔可以好似女仔咁去做面膜,療程

嚴格來講男仔的確可以咁做,但係當你係街度見到一個男仔入美容院就會覺得奇怪;呢個就係因為點解d男仔唔去做美容既原因。

2.永遠要保持強人形象,唔可以軟弱同哭

唉...呢點根本就係天生...永遠都要擺出個強人既姿態...邊似得女仔咁可以軟弱可以哭丫...唔通俾人話佢"那"咩...

3.一定要大方,沒得撒嬌

男同女相處,有時會有小風波。女仔撒嬌,小器,d人就唔會話個女仔唔好;如果一個男仔小器,又撒嬌,會俾人話衰,印象分大打折扣,因此男仔唔大方就會俾人話吝嗇。

4.責任重大

現代人經常覺得男人應該要擔起一頭家,要負責任,絕對唔可以好似女人咁坐係屋企嘆茶揍仔做家務。

5.床上

當做完嗰d野之後...幾時都係男人最累...女人至多喘氣面紅!

6.衣著

唉...如果男仔可以著d5顏6色既衫就好啦...問題係呢個係女仔既專利...

資料來源: 唸住咁多先
  • Soy
    Lv 6
    1 十年前

1﹒衣服:

※女仔可以著裙同褲

※但男仔只可以著褲

2﹒工作

※近年多數都係女仔做高層,好輸蝕

3﹒負責

※做咩都要負責任

4﹒身高

※太矮比人串

5﹒錢

※d女仔成日要問男仔攞錢

6﹒人身自由

※經常都係陪女朋友行街

但女朋友就唔可以陪男朋友行街

※做咩野都要比人管

7﹒生理

※私人部位比人見到扯起 比人講

8﹒風度

※如果咩都唔讓女仔 比人話冇風度

9﹒膽細

※膽細比女仔話你冇膽

10﹒易哭

※易哭 比人話你似女人

• 1 十年前

男仔一定要讓女仔,如果唔係比人話你無風度,出街一定要男仔比錢埋單,如果唔係話你小家,男仔搵錢要多過女仔,否則就話你無用,男仔要呢埋自卑,男人結[婚要比禮金,離婚又要比贍養費,唔知點解女人唔使,如果離婚有仔女通常個官判比個女人多d,响公司有男有女,如果要搬東西一定係男人搬,無得解,因為你係男人,男女嗌交,d人一定幫住個女人,因為女人懂得扮可憐,男人扮好樣衰,買避孕套一定要男仔買,開房要男人比錢,男人無女人咁容易搵工,通常父親節無母親節咁多人慶祝,男人一定要比家用女人,男人不可以著背心去高級餐廳,女人著low cut多人歡迎,男人生得矮就要比人話死矮仔,男仔周圍望女仔可能比性騷擾,但女人就可以大搖大擺望仔,

• 1 十年前

我係女仔。

主觀認為做男仔最蝕底的事是:

1,要負責任,對女朋友或老婆或兒女都要擔當起照顧他們的責任。

2,同女仔/女朋友/朋友/老婆出街都要有風度,食完飯要笑笑口『爭住』張單埋。

3,女仔還可以嫁個好老公,衣食無憂,男仔大個要為生活開支擔憂,有穩定收入。

4,男仔唔可以穿很多類型的衣服出街(e.g裙),無得扮靚,無得化妝。

5,女仔做sales或其他行業都易得人歡心多d(尤其是對住男客)

6,如果屋企無哥哥或弟弟得姐姐或阿妹就要擔當做長子或次子的責任照顧頭家。

7,好多時候同女朋友嘈交就算個男仔係岩但都會俾人話無風度,唔識遷就人。

• 你覺得這個解答怎樣?你可以登入投選解答。
  • happy
    Lv 7
    1 十年前

xd,有夢遺掛,扯其就會比人見到,[女仔吾會先囉]

洗錢大.

• 1 十年前

男仔好難搵暑期工或者侍應,因為d咸濕經理正係請女仔.

男仔就會俾人拒絕~~

• 1 十年前

食野多數男仔比$

搬野 ,

發脾氣男孩要主動逗女孩笑, 就算女孩不對

男孩要開車門比女孩上車先

男孩一定要有車牌

男孩一定收入, 職位高過女

身體要高,

一定要養女仔過世

• 1 十年前

為一個不喜歡自己的人付出太多的東西,例如:感情同金錢,拍拖太耐俾女朋友飛。做一啲一值得做的事,別人不喜歡他做的事。

還有問題嗎?立即提問即可得到解答。