匿名
匿名 發問於 商業及金融其他 - 商業及金融 · 1 十年前

您地今年人工加左幾多%呀? 出左幾多bonus (人工的幾多%)?

公司今日通知加人工幾多% 同出 year-end bonus, 有少少失望.

但係我想知道係咪合理.

我在一間中小型貿易公司做文員, 負責做quotation, artwork design, sample arrangment等等.

謝謝!

3 個解答

評分
  • 1 十年前
    最愛解答

一般加人工和year-end bonus 同兩件事掛鈎, 一是公司本身的業績, 另一樣是員工的工作表現...

工作性質反而唔係咁必然重要的原因.

早前新聞報導話平均加薪都係百份之幾, 是個位數字, 這是平均數. 還有的是一般做supporting department 同事, 因為對公司業務的貢獻唔太明顯, 除非有特別事做得好outstanding good, 通常加薪點都是大約在平均數, 而且一般公司加薪幅度都是差不多, 只會間中有特別好的和特別差的..... year-end bonus 反而反映到公司對工作表現的滿意程度....

好難同公司以外的人比較, 因為可能你公司上年業績麻麻, 預計明年又唔樂觀, 所以會比較欠理想, 加薪幅度應與同公司同事比較, 如果人地肯講的話...

還有自己自問一下自己的表現如何, 沒特別好沒特別唔好, 就不要有期望, 因為做好自己本份是應份的 ---- 在老闆心目中這已是最基本的要求, 平時你有糧出...

我公司就三月份先出bonus及加薪通知...... 但是我boss已另外給了我大約三份二人工bonus過年, 還有這是他私人給我, 不是公司的.

2007-02-15 17:32:52 補充:

我公司是上市公司, 直屬上司也只是打工的, 但屬於高層管理人員

• Commenter avatar登入以回覆解答
  • 1 十年前

我乜都無. 無得加又無B仔收.

• 1 十年前

bonus冇話合唔合理,因為公司唔 guarantee有錢賺,老細衰架話,佢大可以唔俾bonus,而且呢d野勞工法例冇講唔俾/俾得少係犯法!有己經好好架啦,我識好多人都係得多半個月糧,又或者一二千蚊!

還有問題嗎?立即提問即可得到解答。