匿名
匿名 發問於 文學及人文學跳舞 · 1 十年前

有關芭蕾舞

本人骨頭算硬...只可開到九十度...因為只有一個月的時間......如勤加練習....芭蕾舞可以係一個月學好基本功同擺出美妙的姿勢嗎?

3 個解答

評分
  • ?
    Lv 5
    1 十年前
    最愛解答

你要跳﹖定係淨擺出姿勢﹖只有一個月。。唔。。。FOR 咩用途﹖

芭蕾舞所有動作講求 TURN-OUT﹗

要知道﹐跳BALLET向來唔係易事WOH﹗

好多TERMS WOH﹗跳得好﹐跳得美妙﹐TECHNIQUE 要求好高。

就算只係擺姿勢﹐是要求MUSCLE肌肉控制的﹐

HOLD倒TURN-OUT先至可以擺出正確姿勢,

係正確﹐唔係求其果種﹗﹗﹗﹗

基本功﹖您是指POSITIONS﹖ARMS﹐FEET AND LEGS﹖

ARMS位﹕BRAS BAS﹐1ST﹐2ND﹐3RD﹐4TH﹐5TH﹐DEMI-BRAS﹐DEMI-2ND﹐ARABASQUE ARMS 等等。。

FEET﹕1ST﹐2ND﹐3RD﹐4TH﹐5TH

LEG﹕DEVANT前﹐DERRIERE後﹐A LA SECONDE旁﹐ATTITUDE LEG﹐ARABASQUE LEG

BARRE﹕扶笆練習

PLIES﹐TENDU﹐GLISSES﹐FONDU﹐DEVELOPPE﹐GRAND BATTEMENTS等。

CENTRE~ 中間連習

PORT DE BRAS﹕ARM MOVEMENT 手部運用組合

ADAGE﹕慢動作控制

ALLEGRO﹕跳 JUMP

PIROUETTES﹕自轉

如圖﹕http://www.dancedistributors.com/largeimage.cfm?im... /newimages/large/EU-3726_LARGE.jpg

http://www.dancedistributors.com/largeimage.cfm?im... /newimages/large/C-276_large.jpg

好簡單的一個POSE﹐都需要TURN-OUT BOTH LEGS﹐腳POINTE 尖﹐腳踭PUSH 前﹐PULL-UP 上身﹗

努力﹐盡力啦﹗

CHEERS。

2007-02-21 07:16:07 補充:

仲有。。。正確的BALLET POSTURE同WEIGHT PLACEMENT都好重要﹗WEIGHT ON TOES﹐NOT HEELS﹗SHOULDERS IN LINE WITH HIP﹗收緊PAT PAT﹐PULL-UP AB﹗

資料來源: ME - RAD ADV 2
  • 1 十年前

其實我個人覺得如果要係一個月內將ballet跳得好...都好講求個人既質數...因為跳ballet唔係一件easy既事..不過如果真係能夠跳得好個基本功,基本上就可以擺出美妙既姿勢...

比個tips你..(都係我自己覺得):如果想可以擺出美妙既姿勢,其實首先要你既筋夠鬆,因為咁樣先能夠好easy就擺到出黎..而且仲要夠放..我既意思係要有個種feeling出黎..要你個心真係想跳..想象力都要ga我覺得...咁樣先夠自然夠靚...仲有呢..ballet係比較square的企出黎...如果你勤加練習,我諗跳出黎都唔會差得去邊,因為始終有練過,係唔同d...不過真係要比心機,要努力呀!加油呀!希望你可以跳出非常美麗既ballet啦!

不過記住練習時候要小心呀,唔好過份用力...好易整親ga...總之就住黎啦...^^"

加油!!!希望你成功啦!

2007-02-12 20:10:45 補充:

呀係呀!記住跳舞前要拉一拉筋呀,咁樣之後到你跳舞個陣會好d ga~!(最好跳一次先)

• 1 十年前

有人可以....有人唔可以.......就算你用一個月練習芭蕾舞可能學習到或有可能學習唔得.....但是勤加練習都要小心身體...

還有問題嗎?立即提問即可得到解答。