考一級鋼琴 help me

一級鋼琴考試 需要考得咩?

5 個解答

評分
  • 1 十年前
    最愛解答

學琴不用怕被笑啊!

誰說一定要由小學起呢…

你看看樓下,不少post 問成人可否學鋼琴,

現在有很多廿三十歲的人想學呢

講真,若你有心學,努力練習,進步速度可能比小朋友快

既然你有決心學,而且似乎是想考級學上去呢

我認為還是找個老師比較妥當

自己學無疑可以慢慢看書,

但一旦手勢不對(例如用錯力或手臂擺動等),又或彈琴力度不夠平均,

當局者迷,沒有老師指導很難察覺自己的錯處

到再練上幾級時就很難糾正了

一級所需的技巧主要是懂得認音(大約三個八度)、基本拍子、基本大細聲expression

考試模式包括考scales (即do re mi fa so la ti do),三首不同時期的歌、sightreading(彈一首你未見過的歌)及aural

詳細內容可看此pdf,包含了以上四part 的詳細內容

• 1 十年前

我e+係五級...最近考咗...

考一級已經係几年前ge事...

有d唔記得lu...

但盡量希望幫到你!

1)音階(要背)

2)三首考試歌(a.b.c)

3)oral

4)視奏

你俾張淮考証佢填ge時候...

佢會問你考音階先or三首歌先...

以我ge經驗:

最好係考音階先!!!

仲有,你到時要記住帶淮考証、身份証、正本琴譜、同埋提前15mins到!

最重要係你要對考官好有禮貌加上你要有好好ge準備!!

祝你good luck!

資料來源: 我的經驗
  • 1 十年前

三隻歌 琴店l

我係四級!~

• Pinky
    Lv 5
    1 十年前

你要考scales, 3首琴歌, sightreading同oral

• 你覺得這個解答怎樣?你可以登入投選解答。
  • 1 十年前

scale,3首考試歌、sight reading, sing ,oral

還有問題嗎?立即提問即可得到解答。